Ei purjeitakaan korjata myrskyssä!

Tämä aihe lähti oikeastaan kumpuamaan edellisestä postauksesta, jossa kerroin, että avain muutokseen on säännöllinen harjoitus. Pääset postaukseen tästä, jos et ole sitä vielä lukenut.

Pienet säännölliset harjoitukset ovat myös aina niitä, joilla joogaterapiassa lähdemme asiakkaan kanssa tekemään muutosta arkeen. (Tämä on aina toki yksilöllistä, jos henkilö on esimerkiksi harrastanut joogaa jo pitkään, voi oma henkilökohtainen harjoitus olla ajallisesti myös pidempi)

Mutta haluan avata myös toisen näkökulman siihen, että miksi lähdemme tekemään harjoitusta päivittäin ja saamaan harjoitus säännölliseksi. Miksi kerran viikossa tai silloin tällöin tehtävä harjoitus ei riitä?

Harjoittelu säännöllisesti ja helpoissa olosuhteissa!

Ehkä sinäkin jo tiedät paljon erilaisia kehollisia harjoituksia ja menetelmiä, joilla saat itsellesi levollisemman olon. Esimerkiksi joogatunnilla ollessa tunnet, miten keho ja mieli hellittää ja miten stressi saa sulaa pois. Ah, ihana tunne!

Mutta tunnistatko myös sen, että kun tulee se ”tosi paikka”, vaikka todella stressaava tilanne töissä tai arjessa, niin silloin niitä menetelmiä ei muistakaan tai osaa ottaa käyttöön? Stressaavan tilanteen jollain tapaa lauettua (ehkä monien tuntien jälkeen) ehkä muistatkin, että “niin, olonihan rauhoittuu kun pidennän uloshengitystä” ja mietit, että miksi et sitä tehnyt kun tilanne oli päällä?

Niinpä! Joogaterapiassa lähdemme harjoittelemaan säännöllisesti ja helpoissa olosuhteissa!


Otetaan tähän vaikka sellainen esimerkki, että henkilö on tullut joogaterapiaan saamaan keinoja siihen, miten saisi laskettua omia stressitasoja ja viettämään suurimaan osan päivästään optimaalisessa vireystilassa (voit täältä käydä lukemassa vireystilaikkunasta). Henkilö ei ole aikaisemmin harrastanut joogaa, mutta on kiinnostunut siitä, koska moni tuttu on kokenut saavansa siitä eräänlaista mielenrauhaa, kehon jumitilat ovat vähentyneet ja uni on parempaa.

Ensimmäinen harjoitus voisi olla se, että lähdemme yhdessä tutkimaan luonnollista hengitystä ja sitten, miten uloshengityksen pidentäminen vaikuttaa hermoston rauhoittumiseen. Henkilö alkaa harjoitella tätä hengityksen äärelle pysähtymistä arjessaan ns. helpoissa tilanteissa, jolloin mikään ns. tilanne ei ole päällä. Eli sellaisissa tilanteissa kun muutenkin voisi vähän rauhoittua, on hetki aikaa itselle. On se sitten vaikka aamulla sängyssä ennen kuin nousee, aamupalaa tehdessä, vessataukojen yhteydessä, kauppajonossa ollessa, mikä tahansa, missä henkilö kokee sen helpoksi tavaksi harjoitella.


Ja kun harjoitellaan asiaa helpoissa olosuhteissa säännöllisesti, alkaa siitä muodostua rutiini, uusi tapa toimia. Ja sitten kun se ”tosi paikka” tulee, esimerkiksi oikein stressaava tilanne töissä, niin silloin tämä uusi taito on meillä käytettävissä, muistamme ja osaamme ottaa sen käyttöön! Joogaterapiaopettajamme Iia Lappalainen toisti moneen otteeseen, että ”ei niitä purjeitakaan korjata myrskyssä”. Ja näinhän se on!

Eli säännöllisellä harjoittelulla, helpoissa olosuhteissa saamme muodostettua uusia rutiineja, uusia käytösmalleja niiden vanhojen toimimattomien tilalle.

Joogaterapiasta apua muutokseen

Joogaterapia ei todellakaan ole mikään pikaratkaisu, vaikka harjoitukset voivat olla helppoja ja yksinkertaisia. Muutos ja uusien tapojen oppiminen vie aina aikaa. Ei riitä, että tekee harjoitusta silloin tällöin, koska ne vanhat toimintamallit ovat niin syvään juurtuneita ja sen vuoksi niitä on myös hankala muuttaa.

Mutta jos lähdet jo tänään ottamaan sen ensimmäisen askeleen, niin mieti missä voit olla jo vuoden päästä! Tai jos olisit aloittanut vuosi sitten, niin minkälaiselta elämäsi voisi nyt näyttää?

Joogaterapiassa kartoitetaan aina ensin henkilön sen hetkinen kokonaisvaltainen tilanne ja mihin asiaan hän kaipaa muutosta. Joogaterapiaharjoitteet suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan kanssa henkilökohtaisesti, ottaen huomioon koko elämäntilanne.

Keho ja mieli toimivat yhdessä ja kehollisten harjoitteiden, joogan menetelmien rinnalle otamme mukaan myös mielen toimintamallien ymmärtämisen ja sitä kautta valjastamme mielen mukaan muutostyöhön. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uskomusten purkamista, tunteiden tuntemista ja ymmärtämistä sekä pelkojen kohtaamista.

Joogaterapeuttina myös aina avaan harjoitusten tarkoituksen, miksi mitäkin harjoitusta tehdään ja mihin se vaikuttaa.

Joogaterapia antaa siis konkreettiset askeleet muutoksen sekä henkilökohtaisen tuen muutosmatkalle.

Mikäli sinä haluat nyt ottaa sen ensimmäisen askeleen kohti oman näköistä, hyvää elämää ja ottaa joogaterapian menetelmät avuksesi, niin täältä pääset lukemaan tarjoamastani joogaterapiasta lisää!

Muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä!

Edellinen
Edellinen

Don´t call it a dream, call it a plan!

Seuraava
Seuraava

Salaisuus, jolla onnistut muutoksessa!