Kompastuskivet matkalla muutokseen
Kun lähdemme tekemään muutosta, on hyvä varautua ja tiedostaa etukäteen mahdolliset kompastuskivet ja miten voimme ne ohittaa tai välttää kokonaan. Kompastuskiviähän on aivan mieletön määrä, mutta otan esiin tässä nyt muutaman sellaisen, joita itse olen havainnut aika yleisiksikin ja mihin voi törmätä heti alkuvaiheessa.
En tiedä
Ensimmäinen kompastuskivi voi olla ”ei tietäminen”. ”En tiedä mitä haluan, minkälaista elämää haluan elää. En tiedä, mitä se minun hyvä elämä ja arki on. En tiedä, miten lähteä liikkeelle, miten pääsen tavoitteeseen.”
Onko kyse oikeasti siitä, että et aidosti tiedä vai onko kyse siitä, että ikään kuin toistat tätä ”en tiedä”-lausetta itsellesi, jolloin saat vähän kuin luvan olla edes miettimättä asiaa? Ja niin kauan kuin sinä toistat tätä ”en tiedä”-lausetta itsellesi niin et tule ikinä niitä asioita tietämäänkään.
Koska tiesitkö, että se ”en tiedä” ei ole totta! Se voi olla ihan vain rajoittava uskomus, mitä vain toistat itsellesi täytenä totena. Ja silloin et vain näe niitä kaikkia mahdollisuuksia ja valintoja joita sinulla on. Joten jos tunnistat itsesi tästä ”en tiedä”-lauseesta, niin tutkaile, mistä se kumpuaa ja onko se totta?
Myös hyvin yksinkertainen vinkki tähän ”en tiedä”-tilanteeseen on se, että lähdet vain tekemään jotain konkreettista! Tähän liittyy se, että toiminta tappaa pelon ja kun alat tehdä asioita, alkaa uutta energiaa virrata kehoosi ja mieleesi. Näkökulmat saattavat lähteä aukeamaan ja ainakin alat huomata, että mitä tykkäät tehdä ja mitä et. Mikä toimii ja mikä ei.
Ja vielä yksi vinkki tähän ”en tiedä”-tilanteeseen. Ja tämä saattaa olla haastava. Nimittäin antautuminen sille ”ei tietämiselle”. Sen sijaan, että pyörittäisit tätä ajatusta päässäsi, niin lopeta. Lopeta miettiminen ja asian ”ratkaiseminen”. Anna luottamuksen tilan syntyä sille, että tiedät kyllä kun oikea aika on. Tässäkin auttaa se, että teet jotain ihan muuta. Yleensä sellainen tekeminen auttaa, jonka avulla saat myös hermostosi rauhoittumaan. Tee asioita, joista pidät. Onko se sitten luonnossa kävely, tanssiminen, käsitöiden tekeminen, musiikin kuuntelu tai soittaminen, piirtäminen (ja jos et tiedä, niin kokeile, tee jotain!). Mitä tahansa. Ja kun et aktiivisesti ajattele asiaa, niin kas kummaa, voi olla että sieltä alkaa putkahdellakin jotain arvokkaita huomioita tajuntaasi.
Tavoitteen asettaminen
Sitten toiseen kompastuskiveen. Se liittyy meidän tavoitteisiin ja mitä siinä olisi hyvä huomioida. Tavoitteista kirjoitinkin hieman postauksessa ”yksinkertaiset stepit kohti sitä, mitä haluat”. Eli kun olet saanut selville asian, johon toivot muutosta, on aika asettaa tavoite.
Muotoile tavoite mahdollisimman konkreettisesti ja kirjaa se ylös! Ylös kirjaaminen auttaa myös siinä, että pääset helpommin liikkeelle ja otat ne ensimmäiset askeleet. Tavoite olisi myös hyvä olla sellainen tai sellaisessa paikassa, että muistat sen joka päivä. Voitko asettaa kirjaamasi tavoitteen sellaiseen paikkaan, josta näet sen joka päivä? Tai voitko keksiä tavoitteellesi jonkin symbolin, josta sen muistat? Tällöin tavoitteesi pysyy sinulla mielessä ja alitajunta työskentelee tämän tavoitteen kanssa koko ajan. Mieli alkaa ohjata havaitsemista, ajattelua ja muistamista tavoitteen edistämiseksi. Se mihin kiinnität huomion, kasvaa!
Ja tähän loppuun vielä muutama vinkki tavoitteen asetteluun:
kirjaa tavoite preesens muotoon, niin kuin se olisi jo totta: elän onnellista ja runsasta elämää vs. haluaisin olla onnellinen ja elää runsasta elämää
Unohda EI: en syö karkkia vs. saan syödä terveellistä ja ravintorikasta ruokaa tai en stressaa vs. osaan ottaa rennosti ja kuunnella kehoni viestejä
Voit muuttaa vain itseäsi: kun lapset muuttavat pois kotoa, sitten minulla on omaa aikaa vs. Minulla on joka päivä aikaa itselleni
Lyhyen aikavälin tavoitteiden kanssa on hyvä olla riittävän realistinen, mutta unelmoi rohkeasti pitkällä aikavälillä! Monesti yliarvioimme sen, mitä voimme tehdä vaikka kuukaudessa ja aliarvioimme sen, mitä voimme saavuttaa vuodessa! Varmasti kaikille tuttu esimerkki tällaisesta tilanteesta on se, että on suunnitellut tietyt asiat, joita päivän aikana tekee ja kas kummaa kun päivä on illassa, huomaat että et ole ehtinyt tehdä puoliakaan siitä mitä suunnittelit!
Valmentajan tuki matkallesi
Me kaikki tulemme törmäämään erilaisiin kompastuskiviin matkallamme. Toisille niitä tulee enemmän ja toisille vähemmän. Suosittelen ottamaan valmentajan tueksi muutosmatkalle. Silloin sinun ei tarvitse olla yksin näiden kompastuskivien kanssa, vaan valmentaja auttaa sinua erilaisten kysymysten avulla itse oivaltamaan sinulle tärkeitä asioita ja pääsemään matkallasi eteenpäin!
Joogaterapiaopintoni ovat loppusuoralla ja valmistun toukokuussa 2024. Opintoihin sisältyy harjoitusvalmennuksia ja alan niitä tekemään vuoden 2024 alusta alkaen. Yhdistän jatkossa valmennuksiini LifeCoach-osaamistani ja joogaterapiaa. Eli lyhykäisyydessään se tarkoittaa sitä, että otan valmennuksissani huomioon ihmisen kokonaisuutena. Lähdemme tekemään sinun unelmista totta ja huomioimme myös mm. kehon tarpeita ja otamme muutosmatkallemme mukaan erilaisia joogan menetelmiä (mm. liike, hengitys, keskittymisharjoitukset, meditaatio, ääniharjoitukset, elämäntapamuutokset). Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää valmennuksesta, niin laita sähköpostia: jaana@sydamestakasin.com. Paikkoja valmennukseen tulee olemaan vain muutamia. Ja sähköpostin lähettäminen ei vielä velvoita sinua mihinkään!