Mitä on joogaterapia?

Kun lähdin opiskelemaan joogaterapiaa ja kerroin siitä ystävälleni, hän kysyi, mitä joogaterapia on; ollaanko siinä jooga-asanoissa ja samalla terapoidaan? 😄

Sen verran jo tiesin mihin olen lähtemässä, että osasin vastata, että sitä se ei kyllä ole.

Joogaterapeutti

No mitä joogaterapia sitten on?

Joogaterapiassa lähdetään liikkeelle siitä, että asiakkaalla on jokin haaste elämässään, johon hän toivoo muutosta. Asiakkaan tilanne kartoitetaan ensin kokonaisvaltaisesti ja sen jälkeen lähdetään yhdessä miettimään, miten joogan keinoin voidaan tätä haastetta lähteä lähestymään ja minkälaiset harjoitukset voisivat auttaa. Kaikki lähtee siitä, että asiakkaalla on motivaatio muutokseen ja hän on valmis sitoutumaan päivittäisiin harjoituksiin.

Säännöllinen harjoitus on yksi tärkein asia joogaterapiassa. Jos emme tee harjoituksia tai teemme niitä silloin tällöin, emme voi arvioida niiden vaikuttavuutta. Muutos vaatii aina konkretiaa ja sitoutumista tekemiseen. Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Näin se on myös joogaterapiassa.

Joogaterapia on siis tekemistä, jossa keskitytään toiminnallisuuteen (ei diagnooseihin tai menneisyyden pohtimiseen, miksi tilanne on se, mikä on). Pyritään pienien, säännöllisten harjoitusten avulla tekemään positiivisia muutoksia elämään. On hyvin yksilöllistä, minkälainen harjoitus kenellekin sovitaan.

Joogan menetelmät

Harjoituksissa sovelletaan joogan eri menetelmiä, joita ovat:

  • asana (liike)

  • pranayama (hengitys)

  • ääniharjoituket

  • mielikuvaharjoitukset

  • meditaatio

  • elämäntavat

  • joogafilosofia toimii viitekehyksenä tapaamisissa

Tässä esimerkki yhden asiakkaan tapauksesta ja harjoituksista:

Pekan joogaterapia

Pekka (nimi muutettu) tuli joogaterapiaan unettomuuden ja yleisen levottomuuden takia. Hän koki, että arki on hektistä ja pysähtyminen vaikeaa. Rauhoittumisen hetkiä ei ollut, mutta toisaalta ei myöskään keinoja siihen.

Ensimmäisellä kerralla kartoitettiin Pekan tilanne kokonaisvaltaisesti. Pekan työ on hänelle intohimo ja hän uppoutuu siihen niin, että taukoja ei työpäivän aikana tule pidettyä. Illalla kotona oma vapaa-aika liittyy myös jollain tapaa työhön, vaikka se onkin omaa “harrastusta”. Keskustelun pohjalta päädyttiin seuraaviin harjoituksiin:

  • Koska työpäivän aikana ei ollut taukoja, lähdetään kiinnittämään huomiota tähän. Eli tauot säännöllisiksi ja taukojen aikana ensin ravistellaan kehoa ja sen jälkeen pysähdytään hengityksen äärelle ja uloshengityksen pidentämiseen. Eli tullaan läsnä omaan kehoon, saadaan ensin keholle liikettä ja sen jälkeen hengityksen avulla hermosto rauhoittumaan

  • Illaksi sovittiin lyhyt rauhoittumisen hetki, joka antaisi hermostolle luvan rauhoittua ja auttaisi laskeutumaan levollisille yöunille. Harjoitukseen sisältyi kehon ravistelu, hengityksen huomioiminen ja uloshengityksen pidentäminen, selinmakuulla kiertoliike, jalat kohotettuun asentoon ja lopuksi loppurentoutus selinmakuulla

Toinen tapaaminen sovittiin noin parin viikon päähän. Aloitimme tapaamisen siten, että ensin keskusteltiin tilanteesta, miten on sujunut ja onko harjoituksista ollut apua, mitä haasteita on ehkä tullut vastaan.

Pekka oli sitoutunut pävittäisiin harjoituksiin (muutamana päivänä harjoituksen jääneet välistä) ja hän oli huomannut harjoituksen tuovan positiivisia vaikutuksia oloon ja arkeen. Eräänlainen positiivinen kehä oli pyörähtänyt käyntiin; hän oli alkanut käydä kuntosalilla ja kehon ravisteluharjoitusta hän oli tehnyt myös aamuisin. Hän oli myös havahtunut siihen, että on aiemmin tykännyt olla paljon luonnossa, mutta nyt se on jotenkin jäänyt.

Pekka koki, että haasteena on edelleen taukojen pitäminen töissä. Niin että tauot ovat oikeasti taukoja eikä samalla käy läpi esimerkiksi sähköpostia tai selaa puhelinta.

Toisella kerralla sovittiin, että Pekka jatkaa ensimmäisellä kerralla annettuja harjoituksia ja niiden lisäksi panostaa vielä enemmän töissä taukoihin. Niin että tauot tulee pidettyä taukoina. Taukojen aikana keskittyy kehon tuntemuksiin, mm. missä asennossa on juuri sillä hetkellä, mikä on pään asento, miltä niska-hartia-seudulla tuntuu, miten hengitys saa virrata vapaasti. Eli hän tulee tietoiseksi omasta kehosta.

Kun tulemme tietoiseksi omasta kehosta, saa mieli hiljentyä, jolloin ajatukset saa lepotauon, stressitasot saa laskea ja olemme enemmän optimaalisessa vireystilassa, josta käsin on taas hyvä jatkaa töitä. Ja jotta Pekka muistaisi pitää tauot, laittaa hän muistutuslapun tietokoneen näytölle.

Lisäksi sovimme, että Pekka alkaa käymään enemmän luonnossa.

Kolmas kerta sovittiin noin neljän viikon päähän. Pekka oli tehnyt harjoituksia päivittäin ja koki ne todella hyviksi. Pekka sanoitti saamaansa hyötyä seuraavasti:

Joogaterapiasta on ollut erittäin suuri apu. Koen saaneeni keinoja rauhoittumiseen ja oman kehon ja tunteiden kuuntelemiseen. Jo pelkästään saamani hengitysharjoitukset auttavat tässä. Samoin saamani harjoitukset auttavat suuresti pysähtymään ja irrottautumaan hektisyydestä ja levottomuudesta. Terapiassa korostettiin taukojen merkitystä, jonka avulla olen oppinut rytmittämään työskentelyäni ja kuuntelemaan kehoni ja mieleni tuntemuksia.

Kolmannella kerralla teimme vielä hieman pidemmän joogaharjoituksen, joka on tarkoitus saada integroitumaan aamuihin. Tein harjoituksesta videotallenteen, jonka lähetin Pekalle jälkikäteen.


Olen saanut “Pekalta” luvan jakaa hänen käynneistään, mutta yksityisyyden vuoksi en voi tarkemmin tarinaa avata. Ehkä saat kuitenkin tästä hieman konkretiaa sille, mitä joogaterapia voi olla. Tämän lisäksi tapaamiskäynnit sisälsivät paljon oivalluttavia keskusteluja, jotka auttoivat “Pekkaa” ymmärtämään omia toimintatapojaan ja miten muutosta saadaan aikaan. Esimerkiksi yksi oivalluttava kysymys oli, että onko hän ikinä kuullut, että mysö kivoista asioista ja tekemisistä tulee palautua? Ei ollut.

“Pekan” joogaterapiakäynnit ovat mielestäni todella hyvä esimerkki siitä, miten paljon voi tapahtua pienillä säännöllisillä harjoituksilla, kun asiakkaalla on itsellä motivaatio ja halu voida paremmin ja rinnalla on henkilökohtaista tukea ja ohjausta saatavilla!

Yksilöllinen harjoitus

Kärsimyksen vähentäminen ja kukoistukseen puhkeaminen!

Joogaterapian voisi siis kiteyttää vaikka näin:

  1. Tiedostaminen: ensin tulee tiedostaa tämän hetkinen tilanne ja mihin toivoo muutosta

  2. Toiminta: säännöllisten harjoitusten avulla saavutetaan kehon ja mielen yhteys sekä tasapaino

  3. Tavoitteena kärsimyksen väheneminen ja kukoistus!

Mikäli sinä haluat puhjeta omaan kukoistukseesi ja tuumit, voisiko joogaterapiasta olla sinulle hyötyä, niin ole rohkeasti minuun yhteydessä. Voit täältä käydä täyttämässä lomakkeen veloituksettomaan 15 minuutin puheluun, jossa voimme kartoittaa tilannettasi ja voisiko joogaterapiasta olla sinulle hyötyä.

Mikäli sinulla nousee jotain kysyttävää joogaterapiasta, voit jättää kommenttisi / kysymyksesi kommenttiboxiin tai laittaa minulle yksityisviestiä jaana@sydamestakasin.com.

Edellinen
Edellinen

Vireystilaikkunasta apua stressin hallintaan

Seuraava
Seuraava

5 helppoa tapaa rauhoittaa hermosto